Blaublues Festival
De Levaard, Haringe - 12 november 2011

Als je in deze 'coté' van de mistige Westhoek je autoraampje naar beneden draait, dan walmt de eerlijke geur van de polderklei naar binnen. En die van voederbieten die de beesten van dit hard wroetende volk een voedzame winter moeten bezorgen. We komen hier graag. Onze trip naar Haringe is een jaarlijkse pelgrimstocht geworden. De sfeer is er uniek. Dit sympathieke boerenhol aan 'de schreve', de grens met Frankrijk dus, lokt met zijn bescheiden bluesfestival liefhebbers van heinde en verre. Verre, dat is ondermeer Limburg en Nederland. Heinde, dat is deze buurt. Westhoekers en Fransen spreken hier dezelfde taal, die van het pretentieloze amusement. En in De Levaard voelt iedereen zich thuis. Blaublues Haringe, het is weer feest...

Eigenlijk zijn wij voor Bob Margolin gekomen. Het moet in de vroege jaren '90 zijn geweest, dat wij deze veteraan in Brugge zagen, als gitarist bij drummer Sam Lay. We waren toen behoorlijk van de kaart door Bobs eigenzinnige gitaarspel en hier is dat niet anders! "I first came to your country in the late seventies with Muddy Waters", declameert het 62-jarige grijze kloeke baasje bij wijze van introductie. En alsof hij ervan uitgaat dat wij niet weten dat hij van 1973 tot 1980 Muddy Waters' rechterhand was, haalt hij middenin zijn show zijn mobieltje boven. "Wait a minute, folks... who's calling here? Muddy? Is that you? What? 'Mannish Boy'? Allright pal, we'll play that for you, Muddy..." Het is pathetisch maar ach wat... de man kan het zich veroorloven. Hij is authentiek. Hij heeft het allemaal uit de eerste hand. Bob Margolin bulkt van het talent. Zijn gitaarspel is veelzijdig en dartel. Zijn slide klieft de voederbietenzieltjes meedogenloos doormidden, zijn humor beklijft. Behalve enkele standards put hij voornamelijk uit zijn albums 'In North Carolina' en 'Steady Rollin' Live'. Alleen komen de spaghettivreters die hem begeleiden niet uit de zompige klei gekropen. Ze spelen degelijk, maar niet doorleefd. Maar toch... toch is Margolin alleen al de moeite van het komen waard.

Er is natuurlijk – en gelukkig maar – meer dan dat. Op Blaublues 2011 doen we zowaar een ontdekking! The Blues Vision is een West-Vlaams trio waarvan de leden gemiddeld pas achttien zijn. "De jongste band die hier ooit op het podium stond", scandeert de ietwat stuntelige presentator. 'Stormy Monday', 'Alabama Train', wat voorzichtige eigen songs, een boogie, wat slide en een feestelijke 'Johnny B. Goode' als uitsmijter. Technisch klopt het allemaal en niemand zal ontkennen dat deze youngsters zelfs heel erg matuur klinken. Zanger-gitarist Arne Demets – zo'n beetje het West-Vlaamse blueswonderkind – speelde twee jaar geleden met Lightnin' Guy al in Peer. En ondertussen heeft hij zelfs een stem gekregen! Toegegeven, een dagelijkse portie groene Michels zonder filter en een paar emmers Watou Tripel zouden hem nog steeds goed van pas komen, maar hij is nu – vooral als gitarist – al een groots talent. Hanne Vandekerckhove, bloedmooi maar een beetje statisch, is de dochter van Hideaway-bassist Erik. Ze kreeg duidelijk niet alleen zijn genen maar ook zijn talent. Jongens, kan dat kind bas spelen zeg! Zo vol, zo dragend... Geef deze snaken de tijd om een eigen stijl te ontwikkelen en België heeft er weer een degelijke bluesband bij. Jullie geloven het nooit, maar de openingsact van The Blues Vision heeft ons harder geraakt dan headliner Thorbjřrn Risager.

Misschien zagen we deze Deen al te vaak (Varenwinkel, Ecaussinnes, enz...). Já, hij is steengoed, já, hij heeft een uniek schuurpapieren keelgat, já, hij maakt degelijke eigen nummers, já, de soul, de groove en de swing van een big band doorspekken zijn muziek, já, já, já we weten het, we gaan het niet ontkennen maar laat ons nu eerst even een pint drinken, ja? En kunnen we een deal sluiten? Volgend jaar weer Hommelbier, okay? Als een Amerikaan dan toch op een bierbak moet zitten om te spelen, dan toch liever op een streekproduct, vinden wij. Dat staat beter op de foto en het is lekkerder dan Rodenbach! Ach, weet Brother Dege veel. Hij vult de pauzes op in de tent. Daar is met de cd-stand en het worstenkraam al heel wat animo, maar Dege Legg bouwt nog meer sfeer. Meer dan een dobro en een eigengereide visie op hoe deltablues hoort te klinken, heeft hij niet van doen. Hij geniet van zijn 'moments de gloire' en praat honderduit met de plaatselijke bietenboeren. Waar culturele uitersten elkaar ontmoeten... ja, ook dát is Haringe!

Blaublues gaat er prat op, een brede waaier aan stijlen aan te bieden. Het is de Texaanse Dede Priest die deze vlieger doet opgaan. Ze ziet eruit als de bluesgeworden reďncarnatie van een polderpaard, maar ze klinkt zo fijngebekt als een rotswinterkoninkje. We zouden wegdromen in haar boezem, belooft het programmaboekje. De vergapelingen op de eerste rijen krijgen die boezem meermaals haast in het gezicht geslingerd. Gelukkig spaart Dede onze telelens. Ze begrijpt dat wij hier zijn om ons werk te doen en dat die andere 350 vuilbekken zich willen amuseren. Met de songs uit haar recente cd 'Kinky At The Root' heeft ze hiertoe degelijk materiaal bij. Moeiteloos laveert deze big mama van blues over soul naar jazz en terug. Ze bespeelt de emoties van haar publiek meesterlijk. Ze is gewoon een volleerd entertainer. Ja, we hadden liever gitarist Richard Van Bergen gezien, maar toegegeven, die Raymond Nijenhuis kan het toch ook wel. En dan de immer standvastige Jody van Ooijen op drums. Die speelt toch ook met god en de hele wereld mee hé! De afstand tussen Dallas en Amsterdam is onbestaande, hier in het West-Vlaamse nirvana...

Blaublues Haringe, 2011. Het heeft ons weer deugd gedaan. Laat die winter nu maar komen. We kunnen er tegen. Rest ons enkel nog Barbara van Het Wethuys in Watou te bedanken voor de goede ontvangst en het prima ontbijt. Tot volgend jaar!

Franky Bruneel

reageer op dit artikel

terug naar de index van de concert- en festivalrecensies

 

    
      foto's: © Franky Bruneel

       ___________________________

      
koppeling:

       - site Blaublues

       - site The Blues Vision
       - MySpace Brother Dege

       - site Bob Margolin

       - site Dede Priest

       - site Thorbjřrn Risager 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 


This site tracked by OneStat.com. Get your own free site counter.