Blues4Basket

Zaal Bourgondiër, Lommel - 24 april 2010

Een bluesavond organiseren voor de plaatselijke basketballclub. Het gebeurde in Lommel voor de tweede maal na de eerste passage met ondermeer Peter Van Sant, het vroegere boegbeeld van de Leuvense Boxcars. Dat was een succes, zodat de basketminnende initiatiefnemers, onder impuls van muzikant Koen Brans, opnieuw de blueskaart trokken. Dit leuke initiatief kunnen we alleen maar aanmoedigen.

Bottle Nose, de plaatselijke band, mocht andermaal de festiviteiten openen en al snel bleek hun populariteit. De jongens spelen nogal wat bluesstandards maar geven die een speciaal cachet mee. Goede voorbeelden zijn de Muddy Waters-klassieker ‘Forty Days & Forty Nights’ en ‘Rock Me Baby’ waarin de muzikanten mekaar het vuur aan de schenen leggen. Het slotnummer ‘Bassman Mama’ klinkt lekker funky met een op gitaar uitfreakende gitarist Ruben. We houden wel van het speelse element en de afwisseling van hun set. Het is een mix van lekker ruige rockerige blues, maar het bijwijlen subtiele spel van - vooral - harmonicaspeler Koen raakt ook de gevoelige snaar. Het aantal optredens van de voorbije maanden bewijst dat Bottle Nose in de lift zit.

Daarna was het de beurt aan Cora Lee & No Trouble Bluesband en daar keken we, gezien al het goeds wat we over hen hadden gehoord, benieuwd naar uit. Men vergelijkt de Belgische bluesdiva Cora Lee soms wel eens met Etta James en Koko Taylor. Het dient gezegd dat deze vijfkoppige band een volwassen indruk liet, al was hun start niet echt overtuigend. De toch wel mooie stem van de zangeres kwam niet goed tot uiting. Vooral in het prachtige openingsnummer ‘Cora Lee’s Blues’ verdronk ze zowaar. Gaandeweg kreeg de klankman het geluid beter afgestemd, op tijd voor gesmaakte versies van ‘Come Together’ (Lennon/Mc Cartney) en vooral ‘Move Over’ (Janis Joplin). Ook het prachtige licht jazzy klinkende ‘Stormy Monday’ is en blijft een nummer om duimen en vingers van af te likken. Hierin was een hoofdrol weggelegd voor de uitstekende gitarist Alain Counye. Naast de covers schrijven Cora en haar partner, bassist Roland Burssens, ook eigen nummers (o.a. 'Pretty Boy en de prachtige slowblues 'My Man'). Dit onderstreept hun maturiteit, maar ook dat harpspeler Eric Nobels perfect de meubels redde, toen gitarist Alain in extremis een snaarbreuk kreeg…

Uiteraard hebben ook onze vrienden van King Mo ervaring zat. Het was even wachten op de Nederlandse Limburgers (afkomstig uit de streek rond Maastricht). De aangesloten Hammond C3 gaf geen kik. Colly Fransen baalde dus even en haalde dan maar zijn minisynthesizer tevoorschijn. Dit kleine euvel kon de pret niet drukken. King Mo speelde een erg degelijke en gevarieerde set. Zanger Phil Bee, gewezen frontman van The Buzztones, is in de lage landen zowat een bluesicoon. Maar sinds kort is er ook een topgitarist: Sjors Nederlof, een 25-jarige gitaardocent die zijn strepen al verdiende bij Coup De Grace en vooral The Strikes. King Mo heeft het gewoon en hun tweede cd ‘Sweet Devil’ bewijst dit. Hier begon de set met drie nummers uit ‘Sweet Devil. Het stevige ‘No Use Denying’ was een leuk openingsnummer en liet veel goeds verhopen. Dat kwam er ook. In het schitterende 'Suites Me Right' (een nummer van bassist Juul Van Bussel) toonde Phil Bee zijn vocale kunnen. Met het meeslepende ‘Make It Right’ kwam de gedupeerde organist voor de pinnen. Maar een hoofdrol was weg gelegd voor de jonge linkshandige gitarist. Zijn vingers vibreerden op de witte Stratocaster alsof het niets was en hij liet dan ook in Lommel een onuitwisbare indruk. Eén van de hoogtepunten was ongewijfeld ‘Little Wing’, waar de gitaarvirtuoos in deze Hendrixklassieker alle remmen losgooide. Klasse! Het publiek kreeg er niet genoeg van, maar met bisnummer ‘Down The Line’ kwam een einde aan deze leuke bluesavond. Jammer, want wat ons betreft hadden ze nog even mogen doorgaan. De organisatoren van Blues4basket bezorgden de bluesliefhebbers een leuke afwisselende avond. Ongetwijfeld volgt er een derde editie. Voor ons mag het zeker.

Sis Van Hoof

 

reageer op dit artikel

 

 

    

        foto's:  © Sis Van Hoof

      van boven naar beneden:
      - Bottle Nose
      - Cora Lee & No Trouble
      - King Mo

      __________________


      koppelingen:
      
 - site Blues4Basket
      - MySpace Bottle Nose
      - site Cora Lee & No Trouble
      - site King Mo

 

 


      


 

 


  

 
 


This site tracked by OneStat.com. Get your own free site counter.