Jj Thames & Luca Giordano Band
Blues-sphere Bar, Luik - 11 november 2023

Jj Thames is geboren en getogen in een buitenwijk van Detroit, waar ze niet alleen bekend was met de Motown sound, maar ook vertrouwd raakte met het geluid van de stedelijke blues. Toen ze zeventien werd, verhuisde haar familie naar Jackson, Mississippi, waar ze volledig ondergedompeld werd in de diepe, soulvolle Southern blues. Ze vond al snel haar weg in de lokale muzikale gemeenschap en dit gaf haar de kans om haar eigen geluid verder te ontwikkelen. Desondanks trok ze naar New York City zonder baan, geld of hoop op snelle verandering. Ze woonde in opvangtehuizen ten zuiden van The Bronx en had weinig verwachtingen voor een betere toekomst. Het enige wat de dynamische Jj Thames bezat, was haar buitengewone talentvolle stem. Niet lang daarna keerde ze terug naar Mississippi, waar ze opnieuw haar thuisbasis vond. Al deze levenslessen weerklinken onvoorwaardelijk in haar rijke muzikaliteit.

Thames is inmiddels een bekende bluesdiva geworden in de soul- en bluesscene. Ze heeft diverse opmerkelijke albums uitgebracht en is momenteel druk bezig met het reizen over de wereld om haar muziek en boodschap van doorzettingsvermogen te verspreiden onder haar fans. Met haar onuitputtelijke energie weet ze al snel de Luikse jukejount Blues-sphere te veroveren. Als doorgewinterde zangeres krijgt ze al even snel deze synergie terug. In haar begeleidingsband vinden we het Italiaanse kwartet, bestaande uit bassist Walter Cerasani, Abramo Riti op toetsen, drummer Fabio Colella en Luca Giordano op gitaar.

Na een instrumentaal intermezzo begon Jj Thames meteen met het nummer 'Bright Lights'. Vervolgens nam ze ons mee op een reis door het rijke universum van de blues. Naadloos volgde het uitgesponnen nummer 'Hey You' van haar album 'Tell You What I Know' en daarna speelde ze een bijzonder funky versie van 'Hattie Pearl'. We werden meegenomen naar de Windy City met het swingende nummer 'I'm Leaving' (First Thing In The Morning) van haar andere geweldige album 'Raw Sugar'. De spontane en uitgebreide nummers gaven de bandleden voldoende ruimte om te soleren. Het swampy nummer 'Woman Scorned' heeft ze geschreven nadat ze in de gevangenis belandde omdat ze de auto van haar ex-man aan diggelen sloeg. Er is gewoon iets meeslepends aan de diepe teksten en emotionele stem van Jj Thames...

Na een korte pauze trokken we meteen naar Mississippi voor de slowblues 'Get You Some Blues', opgevrolijkt met funky keyboardmelodieŽn en diepe baslijnen van Cerasani. Toen Luca zijn gitaarriffs uitstrooide, waanden we ons echt in een Southern juke joint. En alsof dat nog niet genoeg was, kwamen John Lee Hookers 'Boom Boom' en het zeer funky 'Whipping Post' met een psychedelisch tintje ook voorbij. Luca liet zijn gitaar zingen met behulp van zijn wah-wah pedaal en ontpopte zich tot een duivelse gitaarkunstenaar. Ook in B.B. Kings 'The Thrill Is Gone' liet hij zien waar hij goed in is. Hij is werkelijk een ware bluesmuzikant, een reizende troubadour die al geruime tijd zijn eigen weg heeft gevonden in de blueswereld. Het hoogtepunt van deze showcase was misschien wel de gepassioneerde vertolking van 'I'd Rather Go Blind'... We kregen er gewoon kippenvel van. Jj's langverwachte nieuwe album, 'Freedom Is Majestic', is nog voor dit najaar gepland. Jj Thames, zo nuchter en relaxed!

Philip Verhaege


reageer op dit artikel

terug naar de index van de concert- en festivalrecensies

Naast de concert- en festivalverslagen op deze website is Back To The Roots sinds 1995 het meest complete en veelzijdige tijdschrift voor blues en verwante muziekstijlen. Vijf keer per jaar brengen we u nieuws, achtergrond, interviews, reportages, cd- en dvd-recensies, boeken, de meest complete blueskalender, enz... Nog geen abonnee? Klik hier voor meer info.

    
  
     
foto's:
      ©
Philip Verhaege